Water & Leefomgeving

Geen toegang tot drinkwater


Honderden miljoenen mensen hebben geen toegang tot drinkwater. Eén van onze belangrijkste doelstellingen is drinkbaar water bereikbaar te maken voor iedereen. Dit betekent dit dat er binnen een straal van één kilometer rond een woning of school een bron aanwezig moet zijn die dagelijks minstens 10 liter water per inwoner kan leveren.

Het gebrek aan drinkwater en verontreinigd water zijn verantwoordelijk voor veel sterfgevallen. Daarbij komt dat het halen van water meestal een taak voor meisjes en vrouwen is. Het is een uitputtende taak die veel tijd in beslag neemt, waardoor meisjes niet naar school kunnen, en zwangere vrouwen geen rust krijgen.

 

 Sanitaire voorzieningen en hygiëne

Wereldwijd hebben 2,4 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorziening. Samen met de problematische toegang tot drinkwater, is het gebrek aan toiletten voor meer dan een derde van de wereldbevolking een enorm gezondheidsprobleem. Ook heeft het tekort aan sanitaire voorzieningen ook andere gevolgen zoals dat jonge meisjes in de puberteit school verlaten omdat hun ouders niet willen dat ze naar scholen gaan zonder gescheiden toiletten.

Het risico op longontsteking vermindert met 40% wanneer mensen de mogelijkheid hebben hun handen te wassen. Wij vestigen de aandacht op het belang van basiskennis over hygiëne. De handen wassen na toiletgebruik, vóór het bereiden van voedsel of vóór het aan tafel gaan, halveert de kans op diarree. Gewoontes proberen te veranderen is een grote uitdaging. Waar veilig water ontbreekt, is het moeilijk om mensen van het belang van hygiëne te overtuigen.

 

Douche & WC-huisje

Door gebrek aan toiletten doen mensen hun behoefte vaak in het openbaar. Doordat mensen hun handen niet kunnen wassen en niet kunnen douchen, verspreiden besmetting en infecties zich razend snel. Dit vaak met de dood als gevolg.

Help mee

Waterput

Doneer een waterput en ontwerp de waterput naar jouw stijl. Kies een kleur en kies een tekst of logo.

Waterfiets

Doneer een waterfiets en ontwerp de waterfiets naar jouw stijl. Kies een kleur en kies een tekst of logo.