Wettelijk erfrecht

Als u er op een dag niet meer bent, blijft uw nalatenschap oftewel ‘de erfenis’ achter. Op iedere nalatenschap is in principe het wettelijk erfrecht van toepassing. Maar de wet kent uw persoonlijke situatie en wensen natuurlijk niet! De kans is groot dat u dingen ánders wilt regelen. Om uw wensen vast te leggen heeft u een testament nodig.

Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er na uw overlijden gebeurt met uw geld en goederen. Dit is eenvoudig en snel geregeld bij de notaris. U bepaalt wat er in uw testament komt en aan wie u wilt nalaten: familie, partner en/of een goed doel.

Een testament in 4 stappen

1. Uw wensen

Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen: familie, partner, en/of een goede doel.

2. Benoem een executeur

Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn.

3. Kies een notaris

Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een notaris (op www.notaris.nl vindt u een notaris bij u in de buurt). U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u rustig kunt nalezen en bij akkoord kunt ondertekenen.

Uw testament eenvoudig online regelen? Kijk dan op de website van NuNotariaat.

4. Centraal Testamenten Register

De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Belangrijk: veranderen uw wensen, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris.

Gerelateerd

Schenkvrijstelling
& schenkbelasting

Met een schenkingsvrijstelling schenkt u zonder belasting te betalen.

Waarom in uw testament?

De redenen waarom een testament op te stellen.

Meer weten over hoe je ons kan opnemen in je testament?

Contacteer Henni Mandemaker en zijn team.

Henni Mandemaker
Team Philanthropie
Mail: henni@168million.nl

Je kan ook contact opnemen met je gebruikelijke notaris.