Wat is een ontwikkelingsland?

Lijst van ontwikkelingslanden [2021]

Lees in dit artikel de kenmerken van een ontwikkelingsland en een lijst van ontwikkelingslanden.

In Nederland mogen wij onszelf gelukkig prijzen met de hoge graad van ontwikkeling binnen onze samenleving. Ons land is uiteraard niet perfect, maar erg voortvarend ten opzichte van andere landen in de wereld. Er zijn namelijk nog steeds veel ontwikkelingslanden waar de situatie vele malen slechter is. In de armste landen van de wereld worstelen veel mensen dagelijks met het voorzien in hun basisbehoeften. Wij vertellen je graag meer over deze ontwikkelingslanden.

Wat is een ontwikkelingsland?

De betekenis van ‘ontwikkelingslanden’ is een land waar armoede op grote schaal voorkomt en een laag welvaartsniveau heerst. Vroeger werden deze landen ook wel derdewereldlanden genoemd. Deze term wordt nog steeds gebruikt, maar wordt ook gezien als een overblijfsel van de Koude Oorlog. Destijds werd de wereld verdeeld in drie groepen naargelang de economisch politieke oriëntatie. De benaming “derdewereld” is echter betwist, omdat steeds meer mensen vinden dat het geen correcte omschrijving is voor de complexiteit van de wereld. Wij houden dan ook liever vast aan de term ontwikkelingsland in plaats van derdewereldland. Hiermee wordt iets minder direct een verdeling gemaakt tussen westerse en niet-westerse landen.

Ontwikkelingslanden hebben een lage graad van industrialisatie. Hiermee wordt bedoeld dat de landbouwsector nog bepalend is, en de dienstensector nog kleinschalig is. Er is vaak weinig technologische vooruitgang in ontwikkelingslanden. Type banen die in ontwikkelde landen verloren zijn gegaan, zijn in ontwikkelingslanden vaak nog op grote schaal aanwezig. Ontwikkelingslanden hebben een achterstand op allerlei vlakken zoals de economie, gezondheidszorg en onderwijs. Deze achterstanden worden versterkt (en veroorzaakt) door een grote mate van armoede.

Waarom zijn ontwikkelingslanden niet ontwikkeld?

De redenen waarom een ontwikkelingsland achterloopt zijn erg divers. Vaak zijn ontwikkelingslanden in het verleden gekoloniseerd geweest. Kolonies werden voornamelijk gebruikt als manier om grondstoffen te leveren aan de kolonisator. Hierdoor waren veel landen economisch afhankelijk van het moederland. Ondanks dat veel landen tegenwoordig politiek onafhankelijk zijn, bleven deze sterke banden bestaan.

Ook oorlogen en politieke instabiliteit kunnen landen compleet ontwrichten, in het verleden en het heden. De infrastructuur van een land krijgt het vaak te verduren en conflicten zorgen voor verdeling. Daarnaast is slecht bestuursbeleid en een tekort aan productiefactoren ook van een van de oorzaken van achterstanden in ontwikkeling.

De 22 rijkste mannen op aarde hebben samen meer geld dan alle vrouwen in Afrika samen. En het inkomen van 2000 miljardairs is samen meer dan 60% van de rest van de wereldbevolking.

Lijst van ontwikkelingslanden.

Het totaal aantal ontwikkelingslanden is helaas nog steeds erg hoog. Bepaalde delen van de wereld worden steeds rijker, terwijl voor sommige landen het zicht op een betere toekomst alsmaar minder bereikbaar lijkt. De welvaartskloof wordt groter en kan pijnlijk duidelijk worden gemaakt door een aantal simpele vergelijkingen.

Natuurlijk is er in ontwikkelingslanden vaak sprake van complexe problematiek die verder gaat dan alleen inkomensverschillen. Inkomen is slechts een van de indicatoren van welvaart. Desondanks geven bovenstaande cijfers wel een indicatie van de scheve verdeling van geld en inkomen. Veel ontwikkelingslanden zijn plekken waar de welvaart oneerlijk is verdeeld en de kloof tussen arm en rijk alleen maar groeit.

Veel van de ontwikkelingslanden zijn te vinden in Midden-Amerika, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De armste landen van de wereld bevinden zich in Afrika:
● Burundi
● Democratische Republiek Congo
● Zuid-Soedan en
● De Centraal-Afrikaanse Republiek

Bij de Nederlandse Rijksoverheid worden sinds 2020 de volgende landen als ontwikkelingslanden gezien: Afghanistan, Algerije, Angola, Benin, Bhutan, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, de Centraal Afrikaanse Republiek, Colombia, de Comoren, de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Djibouti, El Salvador, Eritrea, Eswatini, Gambia, Guatemala, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Honduras, Irak, Ivoorkust, Jemen, Kaapverdië, Kameroen, Kenia, Kirgizstan, Kiribati, Kosovo, Laos, Lesotho, Libanon, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritanië, Micronesië, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Noord-Korea, Oost-Timor, de door Palestijnse Autoriteit bestuurde gebieden, Papoea-Nieuw-Guinea, Peru, Rwanda, de Salomonseilanden, Sao Tome en Principe, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Syrië, Tanzania, Togo, Tokelau, Tsjaad, Tuvalu, Vanuatu en Zuid-Soedan.

Geef 15 maaltijden.

Ruim 820 miljoen mensen zijn ondervoed, dat is 1 op de 9. De eerste 1000 levensdagen van een kind zijn beslissend. Het is cruciaal ondervoeding te vermijden omdat het nooit meer volledig te genezen is. Het houdt armoede in stand.

Hulp aan ontwikkelingslanden.

Ontwikkelingssamenwerking zijn alle werkzaamheden die gericht zijn op ontwikkelingslanden. Door de hulp van de internationale gemeenschap hebben veel mensen in ontwikkelingslanden kunnen vluchten van extreme armoede. Deze hulp wordt geboden in de vorm van veel verschillende instrumenten. Bij 168million.nl dragen wij ons steentje bij aan het verbeteren van de levensstandaard van mensen in ontwikkelingslanden.

Onze focus ligt op het voeren van actie op essentiële gebieden. Je kunt bij een donatie kiezen voor een bepaald doel, of simpelweg voor een bedrag naar keuze. Donaties gaan vooral naar projecten met betrekking tot voeding, gezondheid, toegang tot zuiver water en onderwijs. Maak jij het verschil voor mensen in nood?

Vragen over deze Blog?
Vraag het Ambassadeur Mr P.J.Ph. Dietz de Loos.

 

– Ridder in de Orde van Oranje Nassau
– Ridder in de Ordre National de la Légion d’Honneur

 

Email: info@168million.com
Tel: +31 20 244 0688